Ikona Divokého západu

Do vínku dostal jméno „mírotvorce“, prošel mnoha přestřelkami a oháněli se jím vojáci, šerifové i desperáti. Colt Peacemaker patří k legendám, které utvářely dějiny Spojených Států.

Published 20.03.2024 / RaptorX

Slavný konstruktér Samuel Colt sice v roce 1862 zemřel, ale jeho následovníci pokračovali v práci. Snili o revolveru s vrtaným válcem pro jednotný náboj s kovovou nábojnicí, v jehož vývoji však bránily patenty vlastněné zbrojovkou Smith & Wesson. Když práva na jaře 1869 vypršela, dva nejlepší Coltovi zbrojíři – William Mason a Charles Richards – se pustili do práce. Jejich cílem nebylo nic menšího než stvořit novou standardní krátkou zbraň pro strýčka Sama.

Pro armádu i civilisty

Roku 1872 se jednočinný revolver, spolu s S&W Modelem 3, stal vítězem armádního tendru a napřesrok nahradil ve výzbroji perkusní Model 1860. Do dějin vstoupil jako Single Action Army (SAA), Model P nebo Peacemaker čili mírotvůrce. Vojáci si zbraň zamilovali a preferovali ji před konkurenčním typem, takže se SAA brzo stal hlavní poboční zbraní US Army. Tuto pozici si udržel 20 let, kdy jej nahradil (opět Coltův) dvojčinný Model 1892 s výklopným válcem.

Mírotvůrce si vydobyl skvělou reputaci také mezi nevojáky. Za první rok vychrlila zbrojovka 16.000 kusů, z nichž 12.500 převzala armáda a zbytek putoval na civilní trh. Vzhledem k popularitě peacemakeru překvapí, že konstrukčně nevybočoval z průměru – zaujal spíš kvalitou zpracování, praktičností a ergonomií.

Technicky představoval druhý sériově stavěný Coltův revolver s uzavřeným rámem, do něhož se šroubovala hlaveň. Do válce se vešlo šest nábojů, nabíjecí klapka našla své místo na pravé straně. Rukojeť posadili konstruktéři nízko, aby měl majitel dobrý výhled na střílející ruku. Ve spodní části se výrazně rozšiřovala, což přispívalo ke stabilitě úchopu. Tvar kohoutu kopíroval zaoblení zadní části rámu a měl robustní palečník se zdrsněným povrchem. Plátková muška se k hlavni pájela mosazí, místo hledí dostal mírotvůrce jednoduchý žlábek. Pod hladkou hlavní se nacházelo polouzavřené pouzdro s tyčkovým vyhazovačem nábojnic odpruženým vinutou zpruhou.

Pěšáci a dělostřelci dostávali colty v tehdy obvyklých délkách hlavně 4,75 a 5,5 palce (120 a 140 mm), pro kavalerii se mírotvůrce vyráběl se 7,5palcovým (190mm) laufem. Ostatní zákazníci využívali SAA v roli bodyguarda a preferovali kompaktnější provedení. Verze s hlavní pod 4 palce (100 mm) prosluly pod přezdívkami upomínajícími na nejčastější majitele: šerifův model, bankéřův speciál či skladník.

Tři desítky ráží

Peacemaker se dal pořídit ve více než 30 kalibrech od dvaadvacítky po .476 Eley, ovšem více než polovina revolverů vznikala v armádou požadované ráži .45 Colt. I když současní sběratelé nejraději sahají po kouscích bohatě pokrytých rytím, většina SAA se vyráběla bez výzdoby a rytiny se objevovaly jen na darovacích a upomínkových exemplářích. Střenky se zhotovovaly z hladkého dřeva, které roku 1882 nahradila pryž.

Peacemakery se u vojáků těšily oblibě i po zavedení modernějšího Modelu 1892, protože nabízely vyšší zastavovací schopnost. Z tohoto důvodu se používaly u prvosledových jednotek ještě za španělsko-americké (1898) i filipínsko-americké (1899–1902) války. Nehynoucí slávu si vysloužily v rukou „drsných jezdců“ Theodora Roosevelta, kteří se s nimi 1. července 1898 prostříleli až na vrchol Španěly drženého kopce Kettle Hill.

Colt se pokoušel zbraň inovovat, jenže zákazníci preferovali původní provedení a pokusné série čítaly většinou jen pár stovek kusů. V posledním roce 19. století (po vyrobení 192 000 revolverů) dostala zbraň certifikaci pro užití s bezdýmným prachem. Jediná stížnost majitelů se týkala obtížně čitelných mířidel, a tak od roku 1920 obdržel mírotvůrce silnější mušku i výraznější hledí. V této podobě se vyráběl další dvě dekády, kdy produkci ukončila druhá světová válka. Počet kusů první generace se zastavil na čísle 357.859.

Westernový hrdina

Po porážce Osy manažeři Coltu neplánovali znovuuvedení SAA na trh – tváří v tvář moderním pistolím jim připadal beznadějně zastaralý. Rozmach televize a westernů však oživil zašlou slávu a tolik Američanů zatoužilo po novém peacemakeru, že továrna roku 1956 zahájila produkci druhé generace. Zájem přiživoval i první westernový seriál světa Život a legenda Wyatta Earpa inspirovaný osudy slavného šerifa. Colt dokázal využívat také dalších marketingových příležitostí. Když roku 1961 vypustil na trh SAA se stavitelnými mířidly, pojmenoval jej The New Frontier podle volebního sloganu prezidenta Johna Kennedyho.

Poválečná produkce se završila roku 1974 a zdálo se, že tentokrát má peacemaker odzvoněno. Přesto k jejímu obnovení došlo za pouhá dvě léta a od roku 1976 se Coltův bestseller vyrábí dodnes. Na letitém revolveru se postupně objevilo několik inovací včetně pevnějšího a jednoduššího uchycení válce. V 90. letech se prodeje výrazně zvedly po nárůstu obliby soutěžní disciplíny známé jako westernová akční střelba. Dnes Colt nabízí SAA ve všech třech délkách hlavně, s niklovaným nebo modřeným rámem a polymerovými střenkami.

Koncepce peacemakeru ovlivnila řadu dalších revolverů, přičemž největší zdroj inspirace přinesla Billu Rugerovi. Tento konstruktér proslul tím, že z konkurenčních modelů přebíral a modernizoval osvědčené prvky s cílem dosáhnout vyšší spolehlivosti a bezpečnosti. Právě touto cestou se zrodily modely Blackhawk a Single-Six osazené modifikovaným zámkem z SAA s impulzním úderníkem.

Sběratelská záležitost

V době největší slávy nepatřil mírotvůrce ke drahým či luxusním zbraním. Dokladem může být příslušenství dodávané zákazníkovi – buď jste k revolveru dostali jediný šroubovák, nebo vůbec nic. Po téměř 150 letech od zahájení produkce se však cena některých kousků vyšplhala na tisíce dolarů a ke sběratelsky nejcennějším patří peacemakery z let 1873–1891. Za poklad považují odborníci exempláře známé jako Orville Wood Ainsworth neboli OWA, jejichž hodnota přesahuje 10.000 USD (225.000 korun). Jde o nejranější mírotvůrce z období 1873–1874, které před předáním zákazníkovi osobně zkontroloval Coltův inspektor Orville Ainsworth. Právě s OWA stříleli příslušníci 7. jízdního regimentu plukovníka Custera v prohrané bitvě s indiány u Little Bighornu.

V Česku se originální kousky z 19. století prodávají výjimečně – třeba portál www.zbrane-machacek.cz nedávno nabízel SAA z roku 1874 za 170 400 Kč. Peacemakery z novovýroby prodává Colt v USA za 1 799 USD (40 500 korun). Čeští milovníci Divokého západu si kromě historických či novotou vonících originálů mohou pořídit i různé typy replik. Nejlaciněji vyjde dekorační typ neschopný střelby od španělské firmy Denix. Ačkoliv lze natáhnout kohout i stisknout spoušť, odpálíte z něj maximálně kapslíkové náboje. Na www.kanony.cz stojí tento kousek 1.440 Kč.

Německá společnost Umarex vyrábí přehršel verzí vzduchových mírotvůrců na ocelové broky BB nebo diabolky v ráži 4,5 mm, z ostrých replik SAA je zřejmě nejdostupnější „revolver 1873 Single Action“ od italské značky Pietta v černěném či mramorovaném provedení. V kalibru .357 Mag za něj zaplatíte 11.000 Kč (www.kerberostrade.cz).

Podobné články

Copyright © 2024 Activity Prague s.r.o.