Zemřel Gaston Glock vynálezce pistole Glock 17

Včera náš střelecký svět opustila jedna z největších osobností. Ve věku 94 let zemřel rakouský výrobce zbraní Gaston Glock, oznámila jeho firma na svých internetových stránkách. Jeho ikonické poloautomatické pistole Glock si po celém světě získaly oblibu zejména v řadách ozbrojených složek.

Published 27.12.2023 / RANGER007

Gaston Glock died in 94

Gaston Glock, který se věnoval studiu strojního inženýrství ve Vídni se specializací na plasty, založil v roce 1963 ve městě Deutsch-Wagram v Dolním Rakousku firmu na výrobu zbraní. Jeho podnikatelský úspěch začal v roce 1982, kdy jeho zbraň Glock 17, převážně vyrobená z nekovových materiálů, vyhrála soutěž vyhlášenou rakouskou armádou. Tato pistole byla průkopnická ve vícero aspektech - byla vyrobena převážně z polymerů, což bylo v té době revoluční, protože většina střelných zbraní byla vyrobena z kovu. Polymerové součásti činily zbraň lehčí, odolnější vůči korozi a snížily výrobní náklady.

Glock 17, pojmenovaný tak kvůli pořadovému číslu patentu, se rychle stal populárním díky své spolehlivosti, jednoduchosti a kapacitě 17 nábojů v zásobníku. Glock sám nebyl střelec ani neměl předchozí zkušenosti se zbraněmi, což mnohým přišlo jako výhoda, protože přistupoval k designu zbraně z čistě inženýrského hlediska.

Glockova společnost se rozrostla s pobočkami po celém světě, včetně továrny ve Spojených státech, kde se Glock prosadil na trhu navzdory počáteční kritice jiných výrobců, kteří jej obviňovali z výroby "plastových pistolí". Podle agentury APA dnes američtí policisté používají Glockovy pistole v až 80 % případů.

Úspěch Glockových pistolí podpořily i hollywoodské a popkulturní osobnosti. Například Bruce Willis a Tommy Lee Jones vychvalovali Glockovy pistole ve filmech jako Smrtonosná past 2 a Šerifové. Tyto zbraně se objevily i ve filmech o britském agentovi Jamesi Bondovi.

Článek na webu společnosti Glock GmbH vzdává hold Gastonu Glockovi, narozenému 19. července 1929 a zesnulému 27. prosince 2023, s portrétem podnikatele na tmavém pozadí a slovy: "Vzpomínka na Gastona Glocka pokračuje v dokonalosti."

Podobné články

Copyright © 2024 Activity Prague s.r.o.