Na lov i nezvané hosty

Snad každý střelec má svou oblíbenou ráži, která nejlépe odpovídá jeho potřebám. Většina prepperů nedá dopustit na střelivo .300 AAC Blackout, s nímž spolehlivě zastavíte útočníka a dobře mířenou ranou složíte třeba i grizzlyho.

Published 11.02.2024 / RaptorX

Náboj 5,56×45 mm NATO se v roce 1980 stal standardním puškovým střelivem Severoatlantické aliance. Už v době jeho zavedení se objevily názory, že relativně malá ráže nebude pro některé typy misí dostačující. Po výkonnějším „krmivu“ pro útočné pušky volali zejména příslušníci speciálních jednotek a z těchto pohnutek se zrodil .300 AAC Blackout (7,62×35 mm).

Boj s překážkami

Experimenty trvaly mnoho let a dlouho nepřinášely plnohodnotnou náhradu. Svou roli hrál i negativní lobbing producentů zbraní, jimž se nechtělo nakupovat jiné stroje a měnit postupy. Náboj měl totiž primárně sloužit pro útočné pušky řady AR-15/M4/M16, které se v různých obdobách vyrábějí po celém světě. Také představitelé řady armád měli pramalou chuť vyměnit masově zavedené a nákladné zbraně za překalibrovaný model. 

Nakonec se do toho až v roce 2009 obula americká společnost Advanced Armament Corporation (AAC), která spojila své síly s Remington Defense. Vývojáři se rozhodli vytvořit náboj konkurující střelivu 7,62×39 mm, známému z AK-47 nebo Sa vz. 58. S ruským protějškem měla novinku pojit výkonnost, ovšem při zásadně odlišném tvaru. Východní střelivo totiž používá lahvovitou nábojnici, která má na svědomí typicky zahnutý design zásobníku. Pokusy tento náboj převzít jen lehce zásobníky upravit a modifikovat AR-15 na ráži 7,62 mm si v minulosti odzkoušeli třeba inženýři zbrojovky Colt, avšak výsledek se potýkal s chronickou nespolehlivostí. 

Jako částečně slepá ulička se ukázala i dvojice moderních nábojů, které vznikly v USA v letech 2002–2004: 6,5mm Grendel a 6,8 Remington SPC. Jejich výkonnost sice testovací střelce zvláštních útvarů uspokojila, jenže zůstával problém s kompatibilitou. Při přerážování AR-15 na tyto kalibry musí střelec vyměnit hlaveň, závorník i jeho nosič a vratnou pružinu. Standardní zásobník z M4/M16 se sice použít dá, jenže vzhledem k větším rozměrům nového střeliva se dovnitř vejde jen omezený počet „včelek“.

Stačí vyměnit hlaveň

Tým AAC tedy musel vyřešit dva hlavní úkoly: dosáhnout co nejvyššího účinku v cíli při minimálním zásahu do pušky. A přišel s geniálně jednoduchou myšlenkou. Do nábojnice střeliva 5,56×45 mm NATO zalaborovat projektil ráže .308. Inspiroval se malosériovým nábojem .300 Whisper, který vycházel z podobného nápadu, jenže byl určen primárně pro jednoranné zbraně. Civilní střelci si ho navíc při přebíjení upravovali hilznami různých průměrů a neexistoval průmyslový standard.

Střelivo útočných pušek vyžaduje precizně stanovené parametry pro masovou produkci, takže generálové i partneři z Remingtonu trvali na dodržení norem SAAMI (Sporting Arms and Ammunition Manufacturers' Institute). Tato asociace už od roku 1926 v USA funguje coby tvůrce standardů ohledně bezpečnosti, spolehlivosti a zaměnitelnosti dílů pro výrobce zbraní i střeliva. Šéf vývoje AAC Robert Silvers tak z .300 Whisper převzal pouze celkový koncept, nechal inženýry dopočítat rozměry i veličiny a po střeleckých testech předložil výsledek SAAMI k posouzení. Úředníci byli spokojeni a v lednu 2011 novinku povolili k produkci pod označením .300 AAC Blackout (zkráceně .300 BLK).

Výsledný náboj splňuje všechny požadavky amerických speciálních jednotek. Díky stejné nábojnici jako u 5,56×45 mm NATO lze použít běžné zásobníky a nacvakat do nich všech 30 kousků. Obrovským přínosem je fakt, že si s blackoutem zastřílíte téměř z libovolné zbraně řady AR-15. Jediná nezbytná úprava spočívá ve výměně hlavně, vše ostatní může zůstat beze změny. Balistické vlastnosti .300 BLK se podobají ruskému vzoru a přinášejí navíc lepší přesnost při střelbě do 300 m a redukovaný zpětný ráz. Základní verze je podzvuková a dá se použít v kombinaci s tlumičem.

Ubránit domov

Americké střelivo je dostupné i pro komerční trh a preppeři ze všech koutů světa si záhy uvědomili, že našli svatý grál. Pušky řady AR-15 v ráži .223 Remington se mezi nimi těší velké oblibě. Pro případnou krizi totiž představují ideální zbraň: spolehlivou, odolnou, se snadnou údržbou a široce dostupnými díly. Taktéž střelivo .223 Rem seženete v každém obchodě se zbraněmi a v zemích s větší střeleckou komunitou i u kdekoho doma.

Přes tyto výhody mají někteří majitelé „černé pušky“ podobné obavy jako část vojáků. Uvažují, zda jsou 5,56mm náboje dost výkonné, aby vystavily okamžitou stopku rozzuřenému agresorovi. Přes svou „mikroráži“ má toto střelivo na tkáň silnější účinek, než mnozí čekají, a to díky ztrátě stability po kontaktu s cílem i značné fragmentaci střely. Ruský náboj 7,62×39 mm se však přece jen může pochlubit vyšší zastavovací schopností, kterou mu dodává dlouhý projektil. Vzhledem k těžišti posunutému dozadu se po zásahu ihned destabilizuje a někdy dokonce prochází tkání otočený bokem, takže výsledná rána je velmi široká.

Střelivo .300 AAC Blackout mu v tomto ohledu zdatně sekunduje a střela má díky vysoké hmotnosti dobrou průbojnost. Sice jen na kratší vzdálenosti, ovšem přesně to při obraně domova potřebujete: zastavit na pár (desítek) metrů útočníka deroucího se násilím do domu nebo na pozemek. V kombinaci s AR-15 tedy .300 BLK představuje ideální prepperskou variantu. Postačí mít doma jednu pušku, dva laufy a dostatečnou zásobu střeliva obou kalibrů. S běžnými náboji .223 Rem můžete trénovat na střelnici, výkonnější blackouty budou po prohození hlavně čekat na nezvané hosty v zásobníku zbraně uložené v trezoru.

Plusy i mínusy

S pozitivním hodnocením souhlasí většina přispěvatelů na diskusních fórech. Když se některý z nováčků zeptá, co je na .300 AAC Blackout tak úžasného, obvykle dostane výmluvnou odpověď: „Snadno se používá, snadno se přebíjí, má skvělou balistiku a zastavovací schopnost i na 250 m. Jak bys ho mohl nemilovat?“

Zapomenout však nesmíme ani na nevýhody. BLK Je sice všeobecně k dostání, nicméně oproti .223 Rem se ho vyrábí o poznání méně. V době krize se tedy rychleji může stát nedostatkovým. S větším výkonem se také pojí vyšší cena, a to oproti .223 Rem až dvojnásobně. Oba typy se hodí i pro sportovní vyžití, ale v ráži 5,56 mm seženete podstatně více specializovaných laborací pro terčovou střelbu.

Co se týče střeleckých parametrů, projektil menší ráže se pohybuje po plošší dráze, takže začátečníkům se s .300 AAC Blackout bude cíl zasahovat obtížněji než s .223 Rem. Podobný dopad bude mít mohutnější zpětný ráz. Experti na CQB (Close Quarters Battle) dodávají, že náboj ráže 5,56 mm je bezpečnější pro použití v budovách – jeho projektil je konstruován tak, aby se po nárazu roztříštil.

Pokud očekáváte apokalypsu a hodláte si do evakuačního batohu přibalit blackouty, počítejte s tím, že jejich stejné množství bude oproti subtilnějším bratříčkům vážit asi o 40 % více. Při lovu se vám ale odvděčí podstatně větší šancí kořist skolit. Dokážou využít svůj plný potenciál už v hlavních o délce devíti palců (22,9 cm), takže i jelena nebo divočáka složíte s poměrně kompaktní zbraní. A to je pro nouzové situace, kdy jiné zdroje obživy mohou vyschnout, důležitý bonus.

Podobné články

Copyright © 2024 Activity Prague s.r.o.