Výcvik v barvě pomeranče

Bezpečnostní složky potřebují dokonale nadrilovat manipulaci se zbraněmi. Nablízko přicházejí vedle nožů na řadu i pistole. Proto se vyrábějí jejich cvičné gumové verze, které brání zranění a posouvají služební přípravu na novou úroveň.

Published 30.01.2024 / RaptorX

Nejjednodušší tréninkové pistole nemají simulovat reálnou zbraň při demontáži nebo střelbě. Jde o to mít v ruce atrapu stejného tvaru, rozměrů a ideálně též hmotnosti jako u ostrého vzoru, abyste si realisticky vyzkoušeli nejrůznější prvky sebeobrany. A to jak defenzivy s pistolí, tak proti pistoli – včetně úderů vedených na citlivé partie. K tomuto účelu jsou pryžové makety ideální. Zapomeňte na pohyblivé části, obvykle se jedná o produkty z jediného kusu materiálu. Mají měkký povrch i ohlazené hrany, takže s nimi lze trénovat bez rizika zranění sebe, „protivníka“ či instruktora.

Ušetřit sebe i zbraň

Možná si řeknete, proč utrácet, k tomu by stačila trocha opatrnosti a vybitá pistole. Odborníci vás vyvedou z omylu. Chvaty a pohyby je třeba procvičit dokonale, abyste je pak dokázali vykonávat podvědomě a rutinně. U prázdné zbraně vám však někde vzadu v hlavě zůstane pochybnost: Co když jeden náboj zůstal v komoře? Opravdu jsem vše prověřil? S takovou psychickou bariérou některé prvky zkrátka neprovedete plnou silou či rychlostí, což u gumové pistole odpadá. Její červená nebo oranžová barva navíc indikuje cvičný účel a brání záměně.

V neposlední řadě díky atrapě zabráníte poškození své ostré zbraně. Při tréninku odzbrojování soupeře spadne pistole mnohokrát na zem, což jí určitě neprospěje. Totéž platí o povrchu, na kterém výcvik probíhá. Guma na rozdíl od ocelového rámu neprořízne žíněnku a nepoškrábe podlahu. Dodejme, že zákon cvičné pomůcky nepovažuje ani za zbraně kategorie D, takže si je můžete koupit bez omezení či registrace.

Výrobci se zaměřují především na masově zavedené služební modely. Kupříkladu česká společnost ESP Products nabízí oranžové silikonové atrapy Glocku 17 a Waltheru P99Q. Oblast hlavně vyztužuje ocelová trubka, bezpečně uschovaná uvnitř makety. Tento prvek jednak rozkládá váhu podobně jako kovový závěr reálné zbraně, jednak brání prohnutí atrapy při úderu. Nevýhodou obou zmíněných pomůcek je nižší váha než u originálu – skutečná „sedmnáctka“ váží 625 g, cvičná verze jen 430 g.

Dříve firma ESP vyráběla i cvičnou CZ 75 Compact, která se za 1.800 Kč mohla pochlubit pryžovými střenkami a patkou zásobníku černé barvy. Těšila se oblibě třeba u instruktorů krav magy, jenže dnes už se shání obtížně.

S dvojicí laserů

O něco vychytanější jsou červené gumové pistole americké značky ASP, která nabízí dlouhou řadu „red guns“: od Beretty 92 přes Browning HP nebo Colt 1911 až po Caracal. U značek vyrábějících víc pistolí podobného designu, ale odlišné váhy, připravuje ASP hned několik cvičných modelů. Třeba pro SIG Sauer si zákazník může vybrat tréninkovou atrapu, jež hmotností odpovídá typům P220, 226, 228, 229, 239, 225, 2022, 320 i armádní verzi M17. Každý kousek lze za příplatek opatřit gravírováním – například logem jednotky. Perličku představují další cvičné pomůcky ASP z červené gumy jako atrapy brokovnic, samopalů, taserů, svítilen, vysílaček a zásobníků. V Česku koupíte pistole z řady „red guns“ zhruba za 1.900 Kč (www.hayashi.cz).

Na další úroveň posouvají tréninkové pistole výrobky řady SIRT (Shot Indicating Resetting Trigger) od společnosti Next Level Training. Opět jde o polymerové atrapy realistického vzhledu, jenže tentokrát určené pro nácvik střelby pomocí vestavěných laserů. Ten primární ukazuje zásahy v terči (zohledňuje přitom i odchylku střely za letu), vypnutelný sekundární laser vám dává zpětnou vazbu při míření. Oba světelné zdroje pohání běžná baterie CR 123, s níž dokáže „zbraň“ i při intenzivním použití fungovat několik měsíců. Spoušť se automaticky resetuje a je plně nastavitelná. Nechybí funkční Picatinny lišta, vyměnitelná mířidla nebo vyjímatelný zásobník.

V tuzemsku si můžete koupit model SIRT Subcompact, který imituje menší pistole jako Glock 42/43, Ruger LCP a LC9 a Smith & Wesson Shield. Dále je v nabídce SIRT 110 neboli replika Glocku 17/22 – a to buď v odlehčené verzi s polymerovým závěrem pro začátečníky, nebo s kovovým závěrem o reálné hmotnosti. Cena bohužel vzhledem k propracovanosti a integrovanému softwaru atakuje ostré pistole. Subcompact vyjde na 8.600 Kč, laserový glock na 8.700/12.100 korun podle provedení (www.armed.cz).

Podobné články

Copyright © 2024 Activity Prague s.r.o.